Peste 500 de copii cu păduchi au fost depistați în urma unui control făcut în școlile și grădinițele din județul Prahova, în urma verificărilor medicii descoperind, de asemenea, zeci de cazuri de angină și varicelă, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Conform unui comunicat dat publicității luni de Direcția de Sănătate Publică Prahova, sute de copii din școlile și grădinițele din acest județ au fost depistați cu păduchi, în urma unui control făcut în unitățile școlare în perioada 11 – 25 martie.
Astfel, conform sursei citate, personalul de la cabinetele medicale școlare și cabinetele medicilor de familie a făcut un triaj epidemiologic în toate unitățile de învățământ din județ, atât în grădinițe, cât și în școli și licee.
Au fost controlați 52.063 preșcolari și elevi din mediul urban, reprezentând 96 la sută din numărul elevilor și preșcolarilor de la orașe și 22.647 preșcolari și elevi din mediul rural, respectiv 92 la sută din totalul elevilor de la sate.
În urma triajului epidemiologic, personalul medical a descoperit aproape 600 de copii cu păduchi. Astfel, conform comunicatului DSP Prahova, în mediul urban au fost descoperiți 421 de copii cu păduchi – între care 261 în școli primare și gimnaziale, 156 în licee și câte două cazuri în grădinițe și școli speciale. Numărul copiilor cu păduchi descoperiți în școlile din mediul rural a fost de 171, cei mai mulți dintre aceștia, respectiv 147 fiind elevi în școli primare și gimnaziale, 18 în grădinițe și șase în licee.
Triajul epidemiologic în unitățile de învățământ din Prahova a fost făcut după ce, la începutul lunii trecute, zeci de elevi ai Colegiului Național „Mihai Viteazul” din Ploiești, una dintre cele mai prestigioase unități de învățământ din județ, au fost descoperiți cu păduchi.
În urma acestui triaj epidemiologic, medicii și asistenții medicali au descoperit, de asemenea, 21 de cazuri de varicelă (16 în mediul urban și cinci în mediul rural) dar și 46 de cazuri de angine acute, adică inflamații ale laringelui și amigdalelor, toți copiii bolnavi fiind elevi ai unor școli din mediul urban.
În urma controalelor, toți copiii depistați că sunt bolnavi fie au fost izolați la domiciliu, fie au fost internați în spital și au fost primiți la școală numai după ce au făcut tratament și au primit aviz epidemiologic de la cabinetul școlar sau de la medicul de familie.
În urma reverificării cazurilor de pediculoză, au fost descoperiți 34 de copii din mediul urban și 37 de copii din mediul rural cu păduchi, acestora recomandându-li-se continuarea tratamentului până la dispariția paraziților.